Seminar: Tros og religionsfrihed i Danmark

Institut for Menneskerettigheder, Lokale M6, Nordskov, Wilders Plads 8K, 1403 København K
14-06-18 - 14-06-18
14.00-16.00

Oplæg og debat om tros- og religionsfrihed i Danmark i dag. Tre eksperter giver deres perspektiv på aktuelle problemstillinger og udfordringer.

Program

14:00: Velkommen ved Marie Juul Petersen, seniorforsker, Institut for menneskerettigheder

14:10: Religion i Danmark – hvad ved vi og hvad har det med tros- og religionsfrihed at gøre? ved Marie Vejrup-Nielsen, lektor, Institut for kultur og samfund, Aarhus universitet

14:35: Omskæring, Københavnererklæringen og tros- og religionsfrihed i Danmark ved Lisbet Christoffersen, professor, Institut for samfundsvidenskab og erhverv, RUC

15:00: Hvad kan vi bruge FN systemet til? FN’s særlige rapportør for religionsfrihed på mission i Danmark i 2016 ved Eva Maria Lassen, seniorforsker, Institut for menneskerettigheder

15:25: Spørgsmål og debat

16:00: Afslutning på seminar

Om oplægsholderne

Marie Vejrup Nielsen er lektor ved Afdeling for Religionsvidenskab, Aarhus Universitet og har moderne kristendom som sit primære forskningsfelt. Hun er leder af Center for SamtidsReligion, som står for kortlægning og analyser af religion i Danmark i dag. På centerets hjemmeside ligger en række udgivelser redigeret af Marie Vejrup Nielsen: samtidsreligion.au.dk, f.eks. kortlægningen af religion i Aarhus og de årlige indsamlinger af data om godkendte trossamfund.

Lisbet Christoffersen er professor i law & religion på institut for samfund og erhverv, Roskilde Universitet samt deltids-professor i kirke- og religionsret på det teologiske fakultet, Københavns Universitet. Hun er næstformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Samfund & Erhverv, og bl.a. projektmedlem i det forskningsråds-finansierede forskningsprojektet What Money Can’t Buy – om den danske folkekirke som kulturinstitution og projektleder for det HERA-finansierede forskningsprojekt Protestant Legacies in Nordic Law, ProNoLa.

Eva Maria Lassen er historiker og seniorforsker på Institut for Menneskerettigheder. Hendes forskning omfatter bl.a. religionsfrihed samt forholdet mellem religiøse traditioner og moderne menneskerettigheder. Som led i et samarbejde mellem SDU og Institut for Menneskerettigheder er hun National Director for The European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation (E.MA) og vicepræsident  og medlem af bestyrelsen for The European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (EIUC) i Venedig.

Seminaret er arrangeret af Det danske netværk for menneskerettighedsforskere, og er det sidste seminar i  den tværfaglige seminarrække, Human Rights Conversations Across Disciplines. Formålet med seminarrækken er at diskutere en række aktuelle menneskerettighedsproblematikker fra forskellige faglige perspektiver og således opmuntre til tværfaglig samtale blandt netværkets medlemmer.

For mere information om netværket - klik her eller kontakt venligst Marie Juul Petersen, mape@humanrights.dk

Praktisk information

Seminaret afholdes på dansk. Alle er velkomne.

Tilmelding sker via denne formular.