DMRU Orientering - November 2015

Dette efterår har budt på barske nyheder for det kirkelige udviklingsarbejde, som DMRU støtter med midler fra udenrigsministeriet. Torsdag i sidste uge indgik regeringen en finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, Konservative samt Liberal Alliance. Heri bekræftes voldsomme nedskæringer af dansk udviklingsbistand, som i 2016 vil være på et niveau vi ikke har set siden 1977.

Finanslovsaftalen er både kortsigtet og nærsynet. Kortsigtet er det, når Danmark i 2016 sparer milliarder på kampen mod fattigdom – investeringer i en bedre fremtid for mennesker, som kan og vil så meget, hvis vi blot magter at give en håndsrækning,. Nærsynet, fordi folketingets flertal hermed markerer, at man ikke magter at løfte blikket mod den omgivende verden, men dumstædigt insisterer på, at danske velfærdsproblemer kun kan løses ved at lukke øjnene for konflikterne og klimakrisen ude i verden. 

DMRU har en miniprogramaftale med Udenrigsministeriet og forvalter dermed en pulje, som medlemsorganisationerne kan søge. Puljen, som er på 18 millioner kroner i 2015, skæres i finansloven med 26% og bliver dermed i 2016 på blot 13,3 millioner kroner.

Finanslovsaftalen fra sidste uge indeholdt dog ikke blot de tidligere annoncerede besparelser, idet partierne også erklærede, at bistanden til verdens fattigste må holde for, når udgifterne til et voksende antal asylsøgere i 2016 skal dækkes. Det betyder at der skal spares yderligere 1,5 mia kr. på ulandsbistanden oveni besparelsen på 2,7 milliarder kr., som var indeholdt i det oprindelige finanslovsforslag. I skrivende stund ved vi ikke, hvilke områder dette vil ramme, og DMRU opfordrer medlemsorganisationerne til at udnytte politiske kontakter for at undgå, at det kirkelige hjælpearbejde rammes endnu hårdere.

Lars Udsholt, sekretariatsleder

Indhold